Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tehdy a dnes – srovnání kupní síly platů v roce 1989 a 2013

Zdá se to až neuvěřitelné, ale srovnávání kvality života v nesvobodné společnosti před rokem 1989 a svobodné společnosti dnes stále velmi často sklouzává k poměřování, o kolik levnější byly tehdy rohlíky, pivo, maso a další výrobky a služby.

Někdo říká, že bylo levněji, jiný říká, že ve vztahu k výdělkům rozhodně levněji nebylo, protože lidé i méně vydělávali. Následně zastánci i odpůrci dob minulých využívají selektivně vybrané druhy spotřebního zboží jako důkaz tak, aby podpořili své argumenty ve prospěch nebo neprospěch socialistické ekonomiky. Jak to tedy je? Pojďme najít odpověď.

Z dat Českého statistického o mzdách a cenách úřadu jsme přepočetli necelou sedmdesátku cenových položek na kupní sílu průměrného a mediánového pracovníka v roce 1989 a v roce 2013 tak, aby bylo možné detailně analyzovat proměnu kupní síly tehdy a dnes. 

Údaje v tabulce níže vyjadřují, kolik kusů (kilo, párů, litrů, atd.) výrobků a služeb si mohli průměrní a mediánoví pracovníci pořídit za svoji měsíční mzdu. Tak například průměrně vydělávající zaměstnanec si v roce 1989 mohl koupit 1205 kilových bochníků chleba, zatímco dnes (data z roku 2013) je to 1085 bochníků. U bílého pšeničného pečiva vystačila průměrná mzda na 506 kg (cca 11800 rohlíků) v roce 1989, v roce 2013 to bylo 613 kg pečiva (cca 14250 rohlíků)… a tak dále. Z celkových osmašedesáti výrobků hraje kupní síla ve prospěch roku 1989 pouze u patnácti položek. Téměř čtyři pětiny výrobků si můžeme nakoupit ve větším množství než před revolucí.

Při čtení tabulky bychom měli brát v potaz následující: Zaprvé, ceny z roku 1989 nevyjadřují obtíže, které byly spojeny se sháněním zboží – omezená dostupnost, čekání, podpultové prodeje za úplatek. A zadruhé, ceny výrobků tehdy ani dnes neříkají nic o kvalitě života a možnostech, které odlišné režimy nabízejí. Nebo byste snad vyměnili svobodu studovat, cestovat, podnikat za 120 bochníků chleba měsíčně navíc? Já ne.

Tabulka: Srovnání kupní síly pracujících v roce 1989 a 2013

Foto: haccpoint.sk

Autoři

Štítky kupní síla, rohlík, bochník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tehdy a dnes – srovnání kupní síly platů v roce 1989 a 2013  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.