Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Glosa dne: ČNB se sklání před politikou ECB a nepustí korunu do roku 2016

Bankovní rada ČNB sice včera na svém zasedání nenašla odvahu vyslyšet spekulace a neoslabila cílenou úroveň koruny (ta tedy stále činí pro EUR/CZK 27,0), avšak učinila něco jiného - taky pozoruhodného.

ČNB se totiž skrze prohlášení rozhodnutí bankovní rady zavázala, že neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než v roce 2016. Jinak řečeno to v praxi bude znamenat, že koruna až do konce roku 2015 nemá šanci výrazněji posílit, neboť jak víme, palebná síla ČNB proti zpevňující koruně (tisk korun nových) je neomezená.

Dodejme, že bankovní rada se také jednomyslně shodla na ponechání její hlavní úrokové sazby na technické nule (0,05 %). Nová prognóza předpovídá, že na této úrovni zůstane repo sazba až do třetího čtvrtletí příštího roku. Poté by tržní sazby měly poměrně rychle růst zhruba o půl procenta.My na rozdíl od prognózy ČNB však nadále předpokládáme stabilitu hlavní úrokové sazby ČNB po celý příští rok na současné úrovni. Nepovažujeme totiž za pravděpodobné, že by ČNB začala utahovat měnovou politiku ještě v době, kdy bude chtít držet korunu na slabé úrovni v rámci stávajícího intervenčního režimu (2015).

Vezmeme-li to tedy kolem a kolem, tak ČNB včera definitivně odhodila masku a v plné míře přijala za svou politiku ECB. Nejde přitom jen o to, že ČNB více méně kopíruje závazek ECB neměnit nastavení měnové politiky do roku 2016, ale zavedení quasi-fixního (silně řízeného) kurzu v malé otevřené ekonomice s liberalizovanými kapitálovými toky implikuje, že daná ekonomika plně akceptuje měnovou politiku měnové zóny, na níž svůj kurz zavěsila. V tomto bodě se současná makroekonomická teorie poměrně vzácně shoduje s praxí.

Jan Čermák
Analytik ČSOB
jcermak@csob.cz

Foto: wikipedia.org, Jklamo

Štítky Česká národní banka, politika, Evropská centrální banka, rada, Jan Čermák, Československá obchodní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Glosa dne: ČNB se sklání před politikou ECB a nepustí korunu do roku 2016  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.