Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: KSČM se hlásí k Vítěznému únoru. Neměla by být strana podporující násilí zakázána?

Předem čekám, že mě někdo nařkne z toho, že si tu dobu nepamatuji. Podle mě to ale není legitimní argument. Přesně před osmašedesáti lety se vrátil Klement Gottwald z Pražského hradu, tehdejší premiér československé vlády, s demisemi většiny ministrů. Demokracie skončila.

Příznivci komunistů slavili. Vítězství pracujícího lidu, říkalo se. Ve skutečnosti klidný, avšak dopředu domluvený (a připravený na možný násilný odpor) státní převrat v zemi, která si zakládala na svém parlamentním demokratickém systému. Tomáš Garrigue Masaryk se musel otáčet v hrobě.

Otočka směrem na východ a faktické podrobení se diktátu Sovětského svazu bylo něco, na co snad nikdo nevzpomíná rád... Inu, počkat. Brouzdám si to dnes internetem a sleduji, jak přeci jenom někdo ano. Komunistická strana Čech a Moravy - třetí nejsilnější strana v Parlamentu České republiky!

Zpráva zní takto: „Komunistická strana Čech a Moravy se k revolučnímu základu února 1948 hlásí. (...) Zároveň však hluboce lituje tragických deformací a nedostatků, které během vývoje myšlenku socialismu ochudily a poškodily. Komunistická strana Čech a Moravy připomíná, že se po listopadu 1989 omluvila všem, jejichž život tyto deformace negativně zasáhly.“

Fajn, takže jedeme s čistým štítem. Stačí omluva a je všechno smazáno. Násilný útlak obyvatelstva, omezená svoboda, věznění, vykonstruované procesy s cílem odstranit nežádoucí lidi, strach... A to všechno, co únorem 1948 začalo, nyní v základu podporuje politická strana současného demokraticky právního státu. Je mi zle.

Komunisti mají také krásný programový cíl. Píše se v něm, že jsou pro demokratickou společnost svobodných (to mi s tím únorem 1948 nějak nesedí), rovnoprávných občanů. Na jeho konci je pak uveden cíl: prosazení bezpečnosti a míru. Patrně znovu s pendrekem... 

Na tom všem mě ale nejvíce štve jedna věc. Že Komunistická strana Čech a Moravy ještě nebyla zakázána. Strana, která se hlásí idejím Komunistické strany Československa, jež byla označena za organizaci zločinnou a zavrženíhodnou. A s členy, kteří zpochybňují justiční vraždu Milady Horákové nebo rezolutně odmítají nazvat vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa jako okupaci.

Dokud se tohle nestane, názorové proudy komunistů ze společnosti nezmizí. A slova o tom, že generace vymřou, jsou zcestná... To už jsme se snad přesvědčili.

Foto upload.wikimedia.org

Štítky KSČM, Únor 1948, Klement Gottwald, Pražský hrad, Tomáš Garrigue Masaryk, Parlament České republiky, Sovětský svaz, Milada Horáková, Sametová revoluce, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: KSČM se hlásí k Vítěznému únoru. Neměla by být strana podporující násilí zakázána?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.